HTML

Jeyuk ssambap

2008.12.02. 15:43 Babarum

Elég gyakran eszünk önkiszolgáló étteremben, mert Koreában általában ott is nagyon jók a szakácsok, és ki ne szeretne olcsón finomakat enni? Ázsiában az önkiszolgáló éttermek igen elterjedtek, egyik legfőbb ismertetőjelük, hogy hatalmas tömegeket képesek egyszerre etetni. Ez nagy forgalom esetén kicsit zavaró is lehet egyeseknek, de ha már megszokta az ember, hogy mindenütt rengeteg embert lát, már fel sem tűnik neki a hatalmas zaj és nyüzsgés.

A legtöbb weguginnak külföldinek az önkiszolgáló étterem az első menedék, ugyanis minden ilyen étterem bejáratánál megtekinthető az összes kapható étel. Nem fotó, hanem műanyagból készült, szinte hihetetlenül élethű másolat. Nyelvtudás hiányában az étel neve sem szükséges, elég a név mellett található számot bemondani (Ez általában angolul is működik! :).

 

Minden bevásárláskor az egyik ilyen "gyorsétteremben" eszünk, elég hamar kialakult a kedvenc menünk. A választás szinte mindig a 45-ös számú Jeyuk ssambap (제육쌈밥). A ssambap egyfajta koreai tacos, csak éppen nem tortillába, hanem zöld levélbe csavarják a tölteléket. A ssam jelentése: levélbe csavart rizs, a jeyuk pedig disznóhúst jelent, így gyorsan kitalálható, hogy mi látható a fentebbi képen.
Az étel fogyasztása a következőképpen történik: A leves folyamatos kanalazgatása mellett a zöld levelekre teszünk egy kis rizst, arra egy darabka húst, arra egy kevés kimchit illetve más zöldséget, majd a levelet összehajtogatva beszuszakoljuk a gombócot a szánkba, és teli pofával boldogan rágjuk. Ha koreaiak vagyunk, még vidáman beszélünk is közben, mi magyarok örülünk, ha a nagy adag betömörítése után még összeér a szánk. :)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszek.blog.hu/api/trackback/id/tr99799874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manka 2008.12.03. 01:47:39

:) Tetszik ez a blogod (is). Egy kérdés: lehetne, hogy azokat a tálkákat megszámozd és a bejegyzésben egy rövid leírást megejts arról, mi mit rejt? Tudom, koreai ételek terén alulművelt vagyok.

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.03. 03:16:57

Manka köszi!
Azt azért hozzátenném, hogy ez nem csak az én blogom, csak úgy tűnik, mivel a szerzőtársak most pihennek. Idővel biztosan aktivizálják magukat! :)
A tálkák számozásáról lemondanék, nem vagyok az az igazán autentikus forrás. Rengetegféle cucc van, ezért soha nem is törekedtem a nevük megtanulására. Egymás között kódneveket adtunk nekik, ilyeneket mint: "piros szósz", "cigiszagú", "máktea-ízű", stb. :)
Ha nagyon bele akarod ásni magad a témába és időd is van bőven, akkor két linket is ajánlanék:

1. wiki.galbijim.com/Korean_cuisine
2. en.wikipedia.org/wiki/Korean_cuisine

Jó olvasgatást! :)

grizzly 2008.12.04. 00:41:40

miket nem eszel te Baba!

bizom benne, hogy mihamarabb elvegzem vegre egyetemet, es kijutok egy hasamnak megfelelo elvezeteket es valtozatossagot nyujtani tudo helyre! :)

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.04. 01:16:16

@grizzly: Nem kell ahhoz utazni, van egy csomó jó hely Magyarországon is, és természetesen nem csak magyar kaják! :)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.12.05. 10:06:07

Őőő, honnét tudjátok, hogy milyen ízű a máktea? ;) :P

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.05. 11:58:40

Azt gondoltuk, hogy hasonló lehet! :)
süti beállítások módosítása