Gimbap - ez valószínűleg többek számára is ismerős, hiszen nagyon hasonlít a japán makihoz (nem majomról, hanem ételről beszélünk ugye :) Amiért én sokkal jobban szeretem: ebben soha nincs nyers hal, a legdurvább összetevője a rák lehet számomra (nem szeretem a halat és a tengeri herkentyűket), de még azzal is jó íze van. Kitűnő piknik-kaja, bárhol látok koreaiakat piknikezni, gimbap mindig van.
Mint szinte mindenhez, a gimbaphoz is eszünk kimchit. Kétféle ember van, aki szereti és aki utálja. Én az első csoportba tartozom. A kimchi számszerűsítve olyasmi lehet a koreaiaknak, mint a franciának a sajt. Ebből is abból is több százféle van.
Érdekes fogás a gamjamari (nem, semmi köze a ganjahoz! :) első pillantásra mindenki azt gondolja, hogy tészta, pedig nem! A képen látható kis rákocska burgonyába van beletekerve. (gamja=krumpli). A burgonyát speciális eszközzel csíkozzák fel, majd a rákot beletekerve kisütik.
Rizssüti (ddeog). Ez a "nagyon vigyázz!" csoportba tartozik, komoly baleset is származhat abból, ha elővigyázatlanul látunk hozzá. Mivel ezek a sütik rendkívül nyögvenyelősek, ha figyelmetlenül sokat vesz az ember a szájába, könnyen a fulladásos halál szélére kerülhet. Nekem a koreai rizssüti a nagyon szép de veszélyes kategória. Ráadásul íze sincs sok...
Babka - lengyel nagymamasüti. Piskóta. Igazi nagymama-jóság!