HTML

Jeyuk ssambap

2008.12.02. 15:43 Babarum

Elég gyakran eszünk önkiszolgáló étteremben, mert Koreában általában ott is nagyon jók a szakácsok, és ki ne szeretne olcsón finomakat enni? Ázsiában az önkiszolgáló éttermek igen elterjedtek, egyik legfőbb ismertetőjelük, hogy hatalmas tömegeket képesek egyszerre etetni. Ez nagy forgalom esetén kicsit zavaró is lehet egyeseknek, de ha már megszokta az ember, hogy mindenütt rengeteg embert lát, már fel sem tűnik neki a hatalmas zaj és nyüzsgés.

A legtöbb weguginnak külföldinek az önkiszolgáló étterem az első menedék, ugyanis minden ilyen étterem bejáratánál megtekinthető az összes kapható étel. Nem fotó, hanem műanyagból készült, szinte hihetetlenül élethű másolat. Nyelvtudás hiányában az étel neve sem szükséges, elég a név mellett található számot bemondani (Ez általában angolul is működik! :).

 

Minden bevásárláskor az egyik ilyen "gyorsétteremben" eszünk, elég hamar kialakult a kedvenc menünk. A választás szinte mindig a 45-ös számú Jeyuk ssambap (제육쌈밥). A ssambap egyfajta koreai tacos, csak éppen nem tortillába, hanem zöld levélbe csavarják a tölteléket. A ssam jelentése: levélbe csavart rizs, a jeyuk pedig disznóhúst jelent, így gyorsan kitalálható, hogy mi látható a fentebbi képen.
Az étel fogyasztása a következőképpen történik: A leves folyamatos kanalazgatása mellett a zöld levelekre teszünk egy kis rizst, arra egy darabka húst, arra egy kevés kimchit illetve más zöldséget, majd a levelet összehajtogatva beszuszakoljuk a gombócot a szánkba, és teli pofával boldogan rágjuk. Ha koreaiak vagyunk, még vidáman beszélünk is közben, mi magyarok örülünk, ha a nagy adag betömörítése után még összeér a szánk. :)

6 komment

japán angolna

2008.11.23. 11:36 Babarum

Nem koreai, nem magyar, és mégis angol na! Ezzel a hihetetlenül vicces szójátékkal nyitnám meg kísérletemet ezen blog újraindítására, remélem a becses szerzőtársak is kedvet kapnak...
A hétvégén újból meglátogattuk Sejong király sírját, de a jó túra feltételeként természetesen előtte elmentünk egy jót enni. Nem vagyok nagy halevő (Koreában ez nem túl jó ómen), de ez a fogás kellemes meglepetés volt számomra. Halat ritkán eszem, angolnát meg soha, hát még japán angolnát! ;)

JAPÁN ANGOLNA I

Az étterem, ahol voltunk, eléggé speciális, ugyanis csak és kizárólag japán angolnát lehet ott enni, körülbelül tízféleképpen elkészítve. Mi a grillezett verziót próbáltuk ki. Mint látható, Koreában egy étkezés rengeteg kis fogásból áll (sok kis tányér nem látszik, mert nem fért rá a képre), ezeket evés közben kombinálják, nem pedig sorban esznek meg mindent, mint ahogy ez Európában megszokott.

JAPÁN ANGOLNA III

Minden étkezéshez van leves (ehhez a "fogáshoz" háromféle leves volt), amelyet nem egyszerre fogyasztanak, hanem időnként bele-belekanalaznak. Az angolnát elősütött állapotban kaptuk, a grillezést az asztalon található kis alkalmatosságon fejeztük be.
Az étkezés folyamata a következő: Fogunk egy salátalevelet, amelybe pálcikával beleillesztünk egy kis gombócnyi rizst, erre helyezzük az angolnadarabkát, amelyet opcionálisan belemártogathatunk mindenféle szószokba, majd tetszés szerint ráapplikálunk a tetejére mindenféle zöldségeket és egyéb, az asztalon található finomságokat.

JAPÁN ANGOLNA II

Ha ezzel a művelettel készen vagyunk, már csak be kell hajtogatni a saláta leveleit, ügyesen egy kis gombócot kialakítani, majd ezt a golyóbist beletuszkolni a szánkba, és boldogan elrágcsálni. :)

Nagyjából minden összetevő felismerhető a képeken, egy tálka esetében viszont ragaszkodnék a magyarázathoz: A grillsütő felső sarkánál lévő tányérkában található ropiszerű kis pálcikák pirított angolnagerinc-darabok, mennyei az ízük!

9 komment

Címkék: korea ebéd miteszik babarum

gimbap, kimchi, gamjamari, rizssüti, babka

2008.06.17. 19:10 Babarum

Gimbap - ez valószínűleg többek számára is ismerős, hiszen nagyon hasonlít a japán makihoz (nem majomról, hanem ételről beszélünk ugye :) Amiért én sokkal jobban szeretem: ebben soha nincs nyers hal, a legdurvább összetevője a rák lehet számomra (nem szeretem a halat és a tengeri herkentyűket), de még azzal is jó íze van. Kitűnő piknik-kaja, bárhol látok koreaiakat piknikezni, gimbap mindig van.
Mint szinte mindenhez, a gimbaphoz is eszünk kimchit. Kétféle ember van, aki szereti és aki utálja. Én az első csoportba tartozom. A kimchi számszerűsítve olyasmi lehet a koreaiaknak, mint a franciának a sajt. Ebből is abból is több százféle van.
Érdekes fogás a gamjamari (nem, semmi köze a ganjahoz! :) első pillantásra mindenki azt gondolja, hogy tészta, pedig nem! A képen látható kis rákocska burgonyába van beletekerve. (gamja=krumpli). A burgonyát speciális eszközzel csíkozzák fel, majd a rákot beletekerve kisütik.
Rizssüti (ddeog). Ez a "nagyon vigyázz!" csoportba tartozik, komoly baleset is származhat abból, ha elővigyázatlanul látunk hozzá. Mivel ezek a sütik rendkívül nyögvenyelősek, ha figyelmetlenül sokat vesz az ember a szájába, könnyen a fulladásos halál szélére kerülhet. Nekem a koreai rizssüti a nagyon szép de veszélyes kategória. Ráadásul íze sincs sok...
Babka - lengyel nagymamasüti. Piskóta. Igazi nagymama-jóság!

2 komment

Címkék: korea vacsora miteszik babarum

gulyás

2008.06.13. 20:09 Babarum

Üdvözlet mindenkinek, Babarum vagyok Koreából. Örömmel élek a lehetőséggel, hogy bemutathatom, mit is eszik egy magyar Koreán Koreában.
Felemás lesz a bemutatkozás, mert bár leginkább a koreai ételeket szeretném bemutatni, az első bejegyzés mégis egy magyar étel lesz.

Babarum: gulyás

Az alkalom ünnepi volt, Manócska (ő a kedvesem) egyeteme félévzáró és az egyetemről távozó külföldi professzorokat búcsúztató partit szervezett. Két lehetőségünk volt, vagy éneklünk/táncolunk, vagy főzünk valami magyarosat. A döntés gyors, és egyhangú volt, gulyást főztünk. Ez a sűrű verzió, amelybe kevesebb vizet teszünk, így sűrűbb és táplálóbb. Egy koreainak ez egy igazi lórúgás, annyira laktató az ő ételeikhez képest. Koreában nincs (a mi értelmezésünk szerinti) kenyér, ezért sütöttem kenyeret is, sajnos lefotózni elfelejtettem.
A hétvégén igyekszem felrakni az összes, a partin fogyasztott ételt. Koreai és lengyel biztosan lesz.

2 komment

Címkék: korea vacsora miteszik babarum

rizsburger by McDonald's (Taiwan)

2008.03.29. 13:05 zhaoman

zhaoman: rizsburger by McDonald's (Taiwan)

A zsömle helyett rizspogácsa van, a hús kilóg a hamburgergből, elég nehéz enni.

A rizspogácsa nem esik szét könnyen, de nem is olyan masszív, mint a zsömle.

1 komment

Címkék: taiwan ebéd zhaoman miteszik

húsleves, rizseshús

2008.03.21. 06:34 zhaoman

zhaoman: húsleves

Tajvanon a levesnek teljesen más "funkciója" van, mint Magyarországon. Általában alig van benne valami, inkább csak lé. Ráadásul kínaiul a levest nem eszik, hanem isszák (az "iszik" igét használják).

A fenti képen egy tipikus leves látható. Tény, hogy van benne hús is. Az utcai árusoknál kapható leves nagy mennyiségben készül, egy 20 literes edényben kb. 15 dkg hús van összesen (!). A levesben viszonylag sok fehérrépa-szerűség található. A felszínen úszó, nyers zöldhagyma-darabokat egyénileg kell utólag beleszedni.


 zhaoman: rizseshús
Nem tudom, mi lehet magyarul a megfelő név ezen étel számára. Én egyszerűen rizseshúsnak hívom. Kevés olajat melegítenek egy wok-ban, ebbe beleütnek egy tojást, majd ebbe a hagymát és a vékonyra vágott (marha)húst és zöldpaprikát. Kis  sütés után só, bors, csípős szósz, szója-szósz és egy adag rizs. Körülbelül 5 perc alatt kész van, a képen egy személyre szóló adag látható. Bőven jól lehet vele lakni!

2 komment

Címkék: ebéd zhaoman

csirkepörkölt

2008.03.18. 05:09 zhaoman

zhaoman: csirkepörkölt

A Carrefourban-ban csirkeaprólékra akadtam, és rögtön az jutott ezsembe, ebből tökéletes pörkölt lesz. AZ elhatározást tett, követte. Kicsit csípős lett, de nem bántam.

Szólj hozzá!

Címkék: ebéd zhaoman

Miteszek v1.0

2008.03.18. 05:00 zhaoman

és ezt így hogy?


A Miteszek blog célja, hogy megosszuk egymással (éppen) mit eszünk.
Jelenleg képi és szöveges formában. A jövőben tervezzük a "Dalban mondom el"-verziót.

Ez valami vicc?

Igen is, és nem is.

Nem is a tiéd az ötlet!

Ez részben igaz. A Flickr-ön belefutottam Miteszik képeibe, ekkor kezdtem el agyalni ezen a blogon.

Mi az Turul Bendő?


A Turulcsirip "automatikusan felismeri a magyar Twitter felhasználókat és a frissítéseik nyomban megjelennek itt. Magyar mindenki, aki Magyarországon él és/vagy magyarul beszél (és erre a program rá is jön)."

Ha Te is csiriplesz, akkor hivatkozz a "miteszek" felhazsnálóra (pl.: @miteszek), és oszd meg másokkal, hogy mit fogyasztasz! A Turul Miner segítségével erre a blogra is kikerül a bejegyzésed.

Mi az a Turul Miner?


"A Miner.hu Twitter melléklete (vertikális keresője) a magyar nyelvű Twitteres bejegyzéseket teszi kereshetővé, böngészhetővé."


Mi az az Indatofó?


Az Indafotó egy képmegosztó szolgáltatás. Amennyiben egy feltöltött képet ellátsz a "miteszek" címkével, akkor bekerül ezen blog fejlécén található válogatásba.                  
Indafotó
Indafotó Blog
Igény esetén Fickr tartalmak is kikerülhetnek az odlalra.



Mi az a Gasztro Miner?


"A Miner.hu gasztronómia melléklete a magyar gasztroblogokat, azaz a főként receptekről szóló, recepteket közzétevő, főzés, sütés, étel, ital témakörben tartalmat nyújtó blogokat gyűjti egy helyre, és teszi kereshetővé, böngészhetővé." A Gasztro Miner segítségével láthatod a recept-tippeket az oldalsorban!


Én is! Én is! Én is!


Ha szeretnéd a blogban megosztani, hogy éppen mit eszel, akkor jelentkezz társszezőnek!
gabor[pont]csoman[kukac]gmail[pont]com
A társszerzőség feltétele, hogy legyen Indapass azonosítód! Ha még nincs ilyen, akkor nosza, regisztrálj a www.inda.hu oldalon.

A posztok gyakoriságáról mindenki maga dönt. A témának kapcsolódni kell az étkezéshez.
A  bejegyzéseket érdemes címkével ellátni, pl.: reggeli, ebéd, vacsora, nass, gyümölcs, stb.

2 komment

Címkék: gépház